Tänään heti aamusta herättiin joulujuhlien valmisteluun, aamutallin sain hoidettua Lutan kanssa rauhassa klo 6.00, mutta joskus seitsemän jälkeen ensimmäiset innokkaimmat olivat päässeet paikalle.
Luta on jo ominut tallipihan sen verran, ettei enää pyöri pelkästään minun jaloissani vaan seikkailee omiaan pitkin pihaa.
Ilmoitin heti ensimmäisinä tulleille, että juhlien järjestely aloitettaisiin karsinoiden siivoamisella, kunhan hevoset on saatu ulkoilemaan. Tänään sainkin paljon apujoukkoja viemään hevosia ulos. Vähän yli kahdeksan oli jokainen kuuraturpa ulkona nauttimassa kirpeästä talvisäästä, shetlanninponitammat pistivät taas oman shownsa pystyyn laitumella kirmaillen syvässä hangessa kuin päättömät kanat. Sen sijaan arabi herrat Chadi ja Manu tuntuivat valittavan säästä vaikka niillä oli paksuimmat loimet päällänsä. Pojut pistivät kuitenkin rähinäksi ja nahistelivat leikillään nyppien toistensa riimuja.

Karsinoiden siivous aloitettiin puoli yhdeksän aikaan, ilman nurinoita, sillä kaikki olivat selvästi saaneet joulumielestä kiinni ja auttoivat mielellään. Porukkaa tuli vähän väliä lisää ja jokainen tarttui työhön mielellään. Tajusin vielä jossain vaiheessa, että voisimme tehdä kätevästi siten, että ne jotka ovat aloittaneet karsinoiden siivoamisen ensimmäisenä lähtisivät ratsuttamaan hevosia ja täten vapautuisi kottareita ja talikoita myöhemmin tuleville ja aina sitä mukaa vähitellen porukkaa pääsisi ratsastamaan. Lopulta kaikki olisivat käyneet ratsastamassa ja ensimmäiset alkaisivat olla tulossa takaisin niin voisi aloittaa juhlan kunnolla järjestelemisen.

Karsinat olivat jo puhdistettu kokonaan kun ihmiset alkoivat vähitellen palaamaan ratsastuslenkeiltään. Olin jakanut hevoset tarkasti sen mukaan mitä tiesin kenenkin osaavan ja pärjäävän, sanoin myös, että kentälle saa mennä kerralla vain 3 ja maneesiin 7, koska maneesin pystyi paremmin jakamaan puoliksi. Maastoon sai mennä vapaasti, muttei hurjastella liikaa, ettei säikyttäisi vastaantulevia ratsukoita ja raviradalle sai mennä sitten taas kuinka moni tahansa, muistaen kuitenkin ettei liikaa hurjastelua. Maastoradalle en antanut tällä säällä kenenkään mennä, sillä siellä ei oltu tarkastettu reittejä viikkoon.

Olin pyytänyt tallilaisia laittamaan sanaa kiertämään, että kokoonnuttaisiin tallipihalla klo 12 jolloin kaikki olisivat varmasti palanneet lenkeiltään.

Luta riekkui jaloissani kun odottelin porukkaa pihalla. Kun vaikutti siltä, että kaikki jo tulleet olivat paikalla, kiitin ensimmäisenä kaikkia avusta ja kehuin heitä reippaudesta.
Sitten aloin selostamaan mitä olisi tehtävänä tänään. Aluksi tallin lattia pitäisi lakaista ja varmistaa kaikki joulukoristeet tallista, että ne ovat kunnolla kiinni sillä ne oli jo jonkin aikaa sitten laitettu. Seuraava tehtävä olisi maneesin koristelu ja leikkien suunnittelu ja valmistelu mitä mahdollista etukäteen.
Kahvion pitäjät sitten taas pääsisivät leipomaan ja valmistelisivat kahvion siihen kuntoon, että siellä voisi ihan jopa oleilla kun syö leivoksen ja ottaa lämmintä juotavaa huomisessa juhlassa.
Porukka jakaantui juuri sopivasti haluamiinsa valmisteluihin ja myöhemmin saapuneet menivät hyvin mukaan auttamaan muita.

Itse auttelin siellä täällä ja pidin Lutaa silmällä, sillä sen oli aivan pakko saada hyöriä mukana ja maistella koristeita... Kävin eniten auttamassa leipojia, sillä olivathan he minun talossa ja osasin parhaiten auttaa kodinkoneiden kanssa. Hyvin siellä kuitenkin sujui.

Kuuden aikaan alkoi jo näyttää valmiilta ja leivonnaiset olivat täysin valmiit ja maistiaisille päästäisiin kun järjestelyt olivat valmiit. Aiemmin oltii syöty välipalaksi hernekeittoa ja pannukakkua jonka leipojat olivat halunneet tehdä siinä samalla. Nälkää ei siis päästy kärsimään =D

Seitsemältä istuttiin jo syömässä maistiaisia pipareista, joulutortuista ja pikkuleivistä jotka maistuivat liian hyviltä. Leipojat saivat paljon kiitosta, kuten myös koristelijat ja siivoilijat. Talli oli loistanut puhtauttaan kun olin käynyt siellä viimeisenä katsomassa ja koristeet olivat oikein nerokkaasti sijoiteltu. Leikkien ja kisojen kehittelijöiden ideat olivat hulvattomia ja hyvin toteutettavissa, sillä pystyin hyvin antamaan tarkoitukseen sopivat ponit ja hevoset, lajeja varten.
Huomisen leikit ja kisat kuulette sitten huomisen juhlaraportista =B

Porukka alkoi vähitellen illan mittaa kaikota, mutta iltatallin tekijät jäivät vielä auttamaan hevosten sisälle laitossa ja iltaruokinnassa. Olin vienyt Lutan sisälle, sillä se oli selvästi uupunut päivän riehumisista ja tutkiskeluista, eikä sen kannattanut pyöriä jaloissa kun hevosia ramppasi talliin.

Yhdeksän aikaan kaikki olivat lähteneet ja lukitsin tallienovet perästäni toivottaen hyvää yötä hevosille.