Aamupäivä oli vielä suht rauhallinen, sillä juhlat alkaisivat vasta klo 12. Ehdin täten käydä ravilenkillä kääntymässä radalla Bussella, Santilla pikainen maasto pyrähdys ja viimeisenä maneesissa pienet treenit Nellalla koulua. Sen jälkeen omistauduin opastamaan tallilaisia omiin pisteisiinsä ja vierailijoita jotka olivat hieman hakusessa ohjasin heidät maneesiin.
Tallissa oli tohina, kun poneja laitettiin esityksiä ja kisailuja varten kuntoon. Olin valinnut  leikkejä varten Bussen, Cimun, Monnin, Bobin, Enkelin, Nessin, Betten ja Nitan, jotka olivat varmasti luotettavia ja kestivät yleisön metelin, sekä ehkä hieman epäselviä apuja. Ne olivat myös olleet mukana ratsastusleikkitunneilla, joten ne eivät hätkähtäisi erikoisesta tapahtumasta.
Leikkeihin saivat osallistua viime päivinä ilmoittautuneet ja olin jakanut porukat valmiiksi kolmen ryhmiin.  

Klo 12 kokoonnuttiin maneesissa jossa toivotin kaikki tervetulleiksi ja selostin hieman päivän ohjelmaa. Kahviossa saisi käydä pitkin tapahtumaa, mutta jos oli ilmoittautunut leikkeihin ja kisoihin kannatti olla tarkkana milloin oli oman ohjelman vuoro. Ilmoitin myös kahvion seinällä ja katsomon portaikon seinällä olevan ohjelma, josta näki kellonajat milloin mitäkin on.

Ihan ensimmäisenä aloitettiin tallilaisten katrillilla, jossa tallilaiset olivat saaneet päättää millaisiksi pukeutuvat (jouluun liittyen, en itsekään vielä tiennyt ketä siellä olisi =D) ja koristilevat myöskin ratsunsa.
Minua oltiin pyydetty vain katsomoon, sillä he halusivat itse tehdä kaiken, säätää musiikit, valot yms. Odotin jännittyneenä yleisön joukossa mitä olisi tuleman =)
Tietenkin joulujuhla avattiin ihanasti perinteisesti "Kulkuset" joulubiisin saattelemana ja koko katrilli oli pirtsakka ja pisti pakostikkin hymyn huulille.
Ratsuiksi olin antanu toiveiden mukaan heille Ukkosen Jyrähdyksen (selvästi päähenkilön eli Joulupukin ratsuksi), Pakkasen Pureman (joulumuorille, joka kulki pukin rinnalla), White Winter Moonin, StAm Miseryn, A Million Nightsin ja Sunshine Trinityn (muutamalle vipeltävälle tontulle ='D), Mitsumu Wümiyá ja Brightest Star (poroina, ratsastajat tallitonttuina), Can You Feel Me, Hard Attitude ja Smoothie (lumihiutale ratsukkoina).
Katrilli sujui upeasti (lukuunottamatta Hanin tuttuja säpäilyjä) ja jäi hyvä maku suuhun, kuten saattoi huomata yleisöstäkin jonka suosionosoitukset olivat raikuvat.

Suuntasin maneesin keskelle ilmoittamaan seuraavaa ohjelmanumeroa, joka oli ensimmäinen ratsastusleikki. Selostin leikin säännöt ja joukkuejaot. Tallilaiset toivat kisaponit paikalle ja ensimmäiset kaksi joukkuetta nousivat ratsaille. 
Selostaessani ohjeita oli pari tallilaista käynyt viemässä tynnyrit, korit ja pallot paikoilleen. 

Ensimmäisenä lajina oli siis koripallo, vähän eri tarkoituksessa kuin oikeasti, sillä tässä tietenkin ratsastettaisiin ja pallo (joka ei ole koripallo vaan tennispallo) vietäisiin eväskoriin tynnyrin päällä toisessa päässä maneesia (matkalla oli kartioita jotka piti pujotella, ne olivat suht harvassa, että vauhdin pystyi pitämään kuitenkin) ja sitten takaisin joukkueen luo ja seuraava joukkuelainen tekisi saman. Nopeampi joukkue voittaisi ja pääsisi finaaliin, johon kaksi muuta joukkuetta olivat mitelleet vahvemman. Joukkueita oltiin siis saatu neljä kasaan sopivasti, punainen, keltainen, sininen ja vihreä, joukkuelaiset saivat käsivarteensä huivin omaa väriään.

Punainen (poneina: Busse, Enkeli, Bette) ja sininen joukkue (poneina: Cimu, Bobi, Nessi) olivat ensin vastakkain. Laskin lähtölaskennan ja joukkueen ensimmäiset sinkoutuivat vauhdilla pujotellen siististi kartiot ja tähdäten pallot koriin mallikkaasti. Yleisö hurrasi suosikkejaan ja ponit tuntuivat yllyttyvän suosionosoituksista ja tekivät parhaimpia suorituksiaan.
Ensimmäisen erän voitti punainen joukkue, mutta niukasti.
Seuraavaksi oli vastakkain keltainen (poneina: Busse, Enkeli, Bette) ja vihreä joukkue (poneina: Cimu, Bobi, Nessi).
Lähtölaskenta ja ratsukot matkaan. Vihreän joukkueen ensimmäinen kompuroi Cimulla yhteen kartioon, joka hidasti vauhtia joka on riittävä haitta joten meillä ei virhepisteitä leikeissä jaeta ;D). Loppua kohden vihreä joukkue otti aikaa kiinni ja lopulta voitti turvan mitalla! Yleisö hihkui ja kaikilla oli kivaa, myös häviäjä joukkueet iloitsivat mukana, kun finaali alkoi. Vastakkain oli punainen ja vihreä joukkue, sopivasti samoilla poneilla kuin ensimmäisillä erillään. Huomataan myös että joulun kaksi väriä, punainen ja vihreä =D
 

Katsomo hiljeni finaalin lähtölaskennan aikana ja aloittivat kannustamisen vasta kun ekat joukkuelaiset lähtivät vauhtiin. Peli oli tasaista loppuun saakka ja koripallo päättyi tasapeliin! Päätarkoitushan olikin pitää hauskaa ja luoda jännitystä, joka onnistui hyvin. Joukkuelaiset kättelivät ja kiittivät poninsakin, ponit pääsivät tallilaisten avustuksella laitumelle ja ohjelma pääsi jatkumaan.

Kello oli noin 13.15 ja ilmoitin nyt olevan virallisen puolentunnin herkuttelu tauon paikka. Sen aikana kävin itsekin haukkaamassa joulutortun ja hörppäämässä glögiä. Jutustelin tuttujen kanssa ja loppuvaiheilla menin talliin katsomaan oliko seuraavan ohjelmanumeron pollet valmiina. Siellähän se Nero odotti karsinassaan, kiitin sen varustajaa ja otin kypärän päähäni ja talutin Neron pihalle jossa nousin selkään. Ratsastin Nerolla maneesin edustalle kuuntelemaan kuulutusta, jonka Milla hoitaisi.

Kun kuulutus oli kuulunut avattiin ovi minulle ja Nerolle, valot oltiin himmennetty ja hiljainen musiikki alkoi vähitellen ja valot säädettiin hitaasti hämyisään, mutta selkeään sinertävään valoon. Vuorossa oli siis minun ja Neron perinteinen jouluratsastusesitys jossa esittelin Neron parhaat puolet ja taidot suuremmalle yleisölle.
Teimme lähesnormaalin kouluradan, piaffein, passagein, laukanvaihdoin, sekä levadein ja piruetein höystettynä. Lopuksi kunnolla takajaloille ja kumarrus. Musiikki oli oikein hienosti valittu, tallilaiset olivat auttaneet valinnassa, kiitokset! =)
Saimme raikuvat aplodit ja Nero hörisi tyytyväisenä, sillä se pitää esiintymisestä kovasti ja huomiosta. Vein Neron talliin ja hoidin sen itse takaisin laitumelle, sillä Milla hoiti jälleen kuulutukset ja seuraavan ohjelmanumeron järjestelyssä meni jonkun aikaa, jonka tallilaiset olivat järjestäneet.

Palasin maneesille juuri sopivasti kuulemaan kuulutuksen, pienistä estekisoista jossa palkintoina oli ruusukkeet kolmelle parhaalle. Ilmoittautuneita oli tullut 10, joten heille oltiin järjestetty ponit ja pari oli ottanut oman ponin mukaan. Esteet olivat väliltä 50-70cm. Olin antanut tähän poneiksi Theon, Semin, Ferrarin, Ekun ja Marun. Lopuilla osallistujilla oli omat ponit.
Tallilaiset olivat järjestäneet kisat omin avuin ja halusivat jälleen minun vain katsovan, sanovat aina, että teen niin paljon yksin aina, joten haluavat auttaa minua mahdollisimman paljon... Voi niitä =)

Estekisat olivat jännittävät, mutta hilpeät joulumusiikin säestyksellä. Monia pudotuksia ei tullut ja lopuksi voittajat oli selvillä. Tulokset otettiin nopeuden ja pudotusten mukaan.
Kolme parasta olivat: 1. Vierailija Tilli Frogaderolla, 2. Tallilainen Sannu The Fallen Onella, 3. Vierailija StAm Know Your Enemyllä. Kaikki kisaan osallistuneet saivat karkkipussin ja hevosille namipussin.

Tähän mennessä kello oli 14.45 ja ohjelmassa oli jälleen leikki, joka ratsastettaisiin yksilöinä ja seitsemän ratsukkoa mukana leikissä. 
Selostin leikin kaikille. Yksi ratsukko olisi keskellä maneesia, kun muut kuusi kuudessa eri kohdassa maneesissa, jotka oli merkitty kepeillä, odottamassa keskimmäisen käskyjä. Peli on hedelmäsalaatti, mutta nimellä tallipalaa. Jokaiselle ratsukolle sanottiin joku ponirotu (kahdelle aina sama) ja kun keskellä ollut pääsee jollekkin tikulle tulee hänen rodukseen se minkä hän juuri huusi. Sitten seuraava keskelle jäänyt huutaa taas rodun. Rodun sijaan voidaan huutaa myös tallipalaa jolloin kaikki vaihtavat paikkaa. Peli etenee aina 5 siirtoa noin, jolloin yksi paikoista vähennetään ja yksi putoaa pelistä (tällöin keskialuekkin on tietty paikka johon pitää keretä). Lopuksi on jäljellä enää kaksi ratsukkoa ja he ottavat kisan jossa pidetään kananmunaa lusikassa joka on suussa ja menevät mahdollisimman nopeasti maneesin toiseen päähän kananmunaa tiputtamatta. Nopeampi tai se jonka kananmuna on ehjä voittaa ja saa palkinnoksi joululahjapaketin (joka sisältää schleich ruunivoikon lusitanon).

Pelin poneina olivat Nessi, Envy, Nita, Enkeli, Sawa, Sohvi ja Belle. Ratsastajiksi oli ilmoittautunut tallilaisia ja muutamia vierailijoita.

Leikki ei jättänyt yleisöäkään kylmäksi, sillä yleisöstä neuvottiin kiihkeästi vapaita paikkoja ratsukoille ja kannatettiin suosikkejaan. Tapaturmia ei sattunut ja voittaja saatiin selkeästi, sillä toisen kananmuna tippui valitettavasti omaan syliinsä =D

Kaikki olivat iloisina leikin jälkeen ja oli loppu huipennuksen vuoro. Kello oli sopivasti 15.40 ja kaikki pyydettiin maneesin keskelle katsomosta ja kahviosta. Oli tallilaisten laatiman joulutanssin vuoro. Yritin tietenkin livistää sillä verukkeella, että olen tallinomistaja ja tarvitsen huvini sivustakatsojana =D Mutta tallilaiset eivät suvainneet sitä vaan nauraen vakuuttivat, että kannattaa osallistua.

Tipe tipe tip tap alkoi soimaan ja tallilaiset demonstroivat tanssinsa ja lopulta kaikki tanssivat vähän hulvatonta ja säädettyä letkajenkkaa ja tiputanssia ='''D

Päätökseksi toivotin kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta ja sain raikuvan vastauksen kun kaikki vastasivat yhteenääneen.

Juhlan lopuksi kaikki olivat liikuntaa saaneita ja jotkut nauroivat vieläkin huvittavalle tanssille. Monet kävivät kiittelemässä tallilaisia ja minua hyvistä joulujuhlista.

Kun ihmiset olivat suunnaanneet kotia kohti joulunviettoon, teimme tallilaisten kanssa teho/pika siivouksen jonka päätteeksi keräsin porukan vielä maneesiin jossa jaoin jokaiselle tallilaiselle pienen paketin jonka saisi avata vasta jouluna ;) Kerron joulun jälkeen sitten mitä paketeissa on ettei yllätys mene pilalle!

Iltatallia tehdessäni olin päästänyt Lutan mukaan juoksentelemaan, se haisteli uusia hajuja vierailijoista ja oli huomionkipeänä vietettyään aikaa yksin sisällä muutaman tuntia.
Hevoset vaikuttivat tyytyväisiltä itsekin kun olivat päässeet vähän virkistävämpään touhuun tänään ja juhlamieli oli tarttunut niihinkin. Iltarehulle rauhoituttiin kuitenkin ja höristeltiin kiitokseksi. Hyvät yöt huikattuani, lukitsin tallinoven Lutan luikahdettua pihalle riehumaan.

KIITOS KAIKILLE MAHTAVASTA JOULUJUHLASTA! SE EI OLISI ONNISTUNUT NÄIN HYVIN ILMAN TEITÄ! =)